האפיפיור חייב לפשל
העולם המוסלמי סוער כי האפיפיור הנוכחי בנדיקטוס ה-16 הזכיר בנאום שלו דעה שמשתלחת באסלם. הוא כמובן מיהר להתנצל, אבל אני לא חושב שזה היה מקרי. אני קראתי את הנאום וקשה לי לראות איך האזכור הזה אינו מכוון. האפיפיור אינו טיפש, להיפך, הוא חכם ומתוחכם מלומד בקיא ורגיש לניואנסים טקסטואלים. הנאום עוסק בעצם ביחסים בין מדע לנצרות, ובנסיון לגשר בין המדע המודרני לנצרות תוך שהוא מדגיש את הרלוונטיות של הנצרות לשיח העכשווי. אבל משום מה הוא בוחר לפתוח עם אזכור לשיח בין האיסלם לנצרות, שיח שמכיל את האמירה הנחרצת נגד האיסלם שנשענת על ההצדקה של מלחמת קודש, ונסיון נוצרי להפריך אותה (בהתעלם כמובן ממלחמות הקודש הנוצריות שהגיעו לשיאן עוד לפני הדיון המצוטט). כל זה כביכול אמור לשמש כמבוא לדיון על המקום של רציונליות בנצרות, שהרי הקיסר מנואל השני, זה ששוחח עם המלומד המוסלמי, טען שהמרת דת באמצעות החרב אינה רציונלית ולכן אינה עולה בקנה אחד עם אלוהים.
כל זה טוב ויפה, אבל קשה לשער שהאפיפיור שכח שיחסי האסלם והמערב נמצאים בשיא של מתיחות, שיא שמתבטא ברעיון של מלחמת קודש וההצדקות לפעילות אלימה שנובעות מהרעיון הזה. כאמור, האפיפיור אינו סתום ורגיש לניואנסים טקסטואלים, כמו לניואנסים פוליטיים. הציטוט שלו אינו מקרי. והוא מכוון אל העולם הנוצרי, תוך נטילת הסיכון בהתרעמות העולם המוסלמי — לכן, לדעתי, הוא לא אמר את זה ישירות אלה בחר ציטוט עקיף ובהקשר כביכול זר לענין (מדע ורציונליות בנצרות).
התגובות האלימות של מוסלמים נגד נוצרים בעקבות הנאום כמובן לא מוצדקות, ורק מציגות את העולם המוסלמי באור מכוער ומטופש. אבל הן גם מצביעות על היות מוסלמים רבים שרויים בתחושת נרדפות, כאילו (כאילו?) אירופה וארה“ב הכריזו עליהם מלחמה.
מה שבטוח הוא שהיכן שיש דתות יש מלחמת דתות. מתי כבר יפול להם האסימון? למחלה הזו שותפים האפיפיור והאחים המוסלמים וכל מי שמחזיק בדעה שיש לו בעלות על האמת. יש כנסיות, אז יש מה לשרוף. יש מוסלמים, אז יש עם מי להתווכח. האלימות מובנית בתור הסדר הזה. מנקודת מבטי הלא דתית הטיפשות מתחלקת במקרה הזה שווה בשווה בין האסלם והנצרות.
לפני שגם נוצרים וגם מוסלמים מתנפלים עלי ושורפים לי את הכנסיה חשוב לי להבהיר שזה לא ה“נצרות“ או ה“אסלם“ שמהווים בעיה. זה לא העיקרים של הדוקטרינה הדתית או ההתפלספות הסכולסטית. זה הרעיון שיש לקבוצה מסוימת בעלות על האמת ושהיא מתגלמת איכשהו במוסד דתי, בתלבושת אחידה, במבנים מיוחדים, ובמוסדות חינוך. כשיש צלמים ואיקונות, יש מה לשרוף וממה לעשות קריקטורות. ואז כמובן יש במי להתנקם. זה הכל שטחי שבשטחי, אבל מה לעשות שרוב האנשים בעולם טובעים במים רדודים. מילא הרעיונות הדתיים חסרי השחר, אבל למה עבודת האלילים הזו שמובילה ל“נעלבתי“ ו“אני יראה לך מה זה להעליב אותי“?
בלי נביאים קדושים, אין את מי להעליב. בלי כנסיות, אין את מה לשרוף. כמו הרבה דברים אחרים, לאו צה אמר את זה יותר יפה:
אל תכתיר חכמים
ולא יריב העם
אל תתגאה במעורר קנאה
ולא יחמדו האנשים
אל תאסוף רכוש בעל ערך
ולא יהיו שודדים
זו דרכו של החכם
הוא מרוקן את תשוקותיהם
וממלא את ליבם
הוא ממעט את שאיפותיהם
ומחזק את עצמותיהם
עשה
באפס
מעשה
והכל
מעצמו
יעשה
עוד מישהו שחושב שזה לא היה מקרי ומנתח את הנאום הוא יוסי גורביץ‘
18/09/06, 0:50
מסתבר שגם מירון רפופורט חושב כך:
טעות פוליטית או מהלך מתוכנן?.
18/09/06, 0:53
… זאת אומרת, שזאת לא היתה טעות, אלא אמירה מכוונת.
19/09/06, 8:59
you know and the pope know that the islam is not the problrm of the church.the real problem of the church is the atitude to the homosexuals the pope is german so he know better than you what going on in germany. he just try to move te attention of the rosa and he did it well.all the shouting in the world happend becuse they didnt understand it.but you are smart why you didnt understand…
24/09/06, 6:57
כן אתה חכם אבל כשיאמרו משהו על בודיזם אז פתאום תקבל ג‘ננה!!!
ושנה טובה ומתוקה גם לך…
24/09/06, 21:49
אדוני, לא אומרים בודיזם אלא בודעיזם - וכשמישהו כמוך משתלח ככה בדת שלי בפראות אני פשוט לא יכול לשלוט בעצמי, והופ, הנה, זה קורה, אההההה, שרפתי לך את הביתכנסתכנסיהמסגד שלך וחכה חכה מה יקרה לך כשנפגש!
אגב אתה מוזמן לסדנא שלי ”מג‘ננה לג‘אנה“ שתתקים בשבוע הבא במרכז הבינתחומי לפונדמנטליזם דתי.
חג שמח ושנהיה לתפוח ולא לדבש.